Ana içeriğe atla

UEZ Sapanca 2024’ün İkinci Gününde Hepiyi Sigorta’nın Sponsorluğunda “Finansal Gülergeçerlik” Paneli Düzenlendi

Ekonomist Emrah Lafçı: Ekonomide Öngörülebilir Dönem Başladı 

Ekonomist Emrah Lafçı ve Stand-Up Komedi Sanatçısı Kaan Sekban, UEZ Sapanca 2024’te düzenlenen “Finansal Gülergeçerlik” panelinde bir araya geldi. Lafçı, “Ben açıkçası uzun süredir ilk defa Türkiye’de bu kadar öngörülebilir bir dönem görüyorum. Seçimden önce dolar 40-50 lira olacak diyenler net bir şekilde yaya kaldı” dedi.

Capital, Ekonomist, Start Up ve CeoLife dergileri tarafından düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi (UEZ Sapanca 2024), bu yıl 13’üncü kez Türkiye ve dünyanın saygın siyasetçilerini, iş dünyası liderlerini ve akademisyenlerini ağırladı.

"Sorumlu ve Duyarlı Liderlik: Teknoloji ve Yapay Zekâ Çağında Gezegen ve İnsanlıkla Uyumlu Bir Sisteme Öncülük Etmek" temasıyla düzenlenen zirve ikinci gününde de yoğun katılımla gerçekleşti. 

Zirvenin kapanışında Ekonomist Emrah Lafçı ve Stand-Up Komedi Sanatçısı Kaan Sekban’ın katılımıyla “Finansal Gülergeçerlik” paneli düzenlendi. Panelin sponsoru Hepiyi Sigorta oldu.

Panelin açılışında konuşan Kaan Sekban, “Arkadaşımız Emrah Lafçı çok değerli bir ekonomist ve arkadaşım. Daha önce 3 defa yine birlikte sahneye çıktık. Biz aslında uzun süre bir bankada yan yana çalıştık. Benim için mutluluk verici onunla burada olmak. Ondan önce ben istifa ettim.

Her yıl deniyor ki, o yılın çok zor geçeceğiz söyleniyor. Şirketlerin toplantılarına çok sık söylenir. Yılın başında ve seçim döneminde bu çok sık dile getirilir. Şimdi önümüzde büyük bir seçimsiz dönem var. Emrah ne düşünüyorsun?” dedi.

Dolar 50 TL Olacak Diyenler Yaya Kaldı

Sekban ile aynı sahnede bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyleyen Emrah Lafçı, gündemdeki gelişmelere dair, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Anayasa tartışmaları başladı, o yüzden sandık önümüze gelebilir. İhtimal dahilinde bu. Ben açıkçası uzun süredir ilk defa Türkiye’de bu kadar öngörülebilir bir dönem görüyorum. Seçimden önce dolar 40-50 lira olacak diyenler net bir şekilde yaya kaldı. Burada bir karar alıcı var. TCMB’nin karar metnine girdi. Dolar enflasyon kadar yükselmeyecek deniliyor. Bu kime, ne zarar veriyor o ayrı konu ama bilinen bu.

TL’nin reel olarak değerlenmesi meselesi, ihracatçının ve turizmcinin de sorunu oldu. Şu anda Yunan adasında tatil yapmak Çeşme’den daha ucuz.” 

Turpun Büyüğü Heybede

Sekban’ın “Şu anda pahalı fiyatların tek sebebi işletmeler mi?” sorusuna Emrah Lafçı, şu yanıtı verdi:

“Bu biraz da günah keçisi aramaya benziyor. Bir dönem de 3 harfli marketler hedefteydi. Şu anda enflasyonun en önemli sebebi düşük faiz politikasıyla bozulan nispi fiyat dengesi. Enflasyonun altında faiz vererek hiçbir ülke düze çıkamaz. Turpun büyüğü heybede, yılın ikinci yarısında bunları göreceğiz. 

Alım gücümüz düştüğü için pahalı geliyor her şey. Biz hep günü kurtarıyoruz. Faiz, enflasyon, döviz… 

Süper yetkilerle donatılan bir bakanlık söz konusu. Bu nedenle alınan her karar doğrudan etkili oluyor. Bakanlıkların birleşmesinden veya ayrılmasından öte, bakan değişikliklerinin bu kadar hızlı oluyor olması bir problem. 

Merkez bankası başkanının sıklıkla görevden alınıyor olması da başka bir problem. İnanılmaz hızlı başkan değiştiriyoruz.”

Tasarruflar Vadeli Mevduat Halen İlk Sırada

İnsanların borsa ve kripto gibi alanlara hızla yöneldiğini ve her ortamda bunları konuştuklarını ifade eden Kaan Sekban, “Ekonomistlere bu kadar ilgi olması da ilginç. Bu da beni birazcık korkutuyor” dedi.

“İnsanlar biraz mecbur oldukları için böyle oldu” diyen Emrah Lafçı, sözlerine şöyle devam etti: 

“Sebebi de çok geleneksel yatırım aracı vadeli mevduattan mahrum kalınca insanlar bunlara yöneldi. Yine toplam tasarruflarda vadeli mevduat en büyük paya sahip, borsa yüzde 12’ler seviyesinde. Bu da yanlış belirlenen faizin sonucu. Sermaye piyasasının gelişmesi böyle bir şey değil. Yatırımcı sayısı hızla artmış ama toplam tasarruflardan aldığı pay artmıyor.”

https://www.ifhaber.com/sigortacilik/uez-sapanca-2024un-ikinci-gununde-hepiyi-sigortanin-sponsorlugunda-finansal-gulergecerlik-paneli-duzenlendi/?feed_id=31873&_unique_id=662d8d9e3f7a6

sigorta haberleri

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ING’den Banka Kartı Ödemelerine Yönelik Yeni Ürün: KOBİ Nakit POS

ING Türkiye, banka kartı ödemelerine özel avantajlı üye iş yeri ücreti fırsatı sunan KOBİ Nakit POS ürününü hayata geçirdi. KOBİ Nakit POS ile KOBİ’ler, iş yerlerinde yazar kasa POS cihazlarında hiçbir ücret ödemeden tüm yurt içi banka kartı ödemelerinde ertesi gün %1.49 üye iş yeri ücretinden yararlanabiliyor. Üstelik aylık POS yazılım, donanım ve bakım hizmeti ücreti ödemiyor. ING Türkiye Tüzel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Öcal Ağar, “KOBİ’lerin ihtiyaçlarını yakından takip ediyor ve onların rekabette öne çıkmalarına katkı sağlayacak ürün ve hizmetler geliştirmeyi önceliklendiriyoruz. KOBİ Nakit POS ürünüyle sunduğumuz ertesi gün %1.49 üye iş yeri ücreti fırsatıyla işletmelere banka kartı ödemelerinde maliyet avantajı sağlıyoruz” dedi. Dijital gücüyle kalıpların dışında ve hayatın içinde çözümler geliştiren ING Türkiye, banka kartı ödemelerine özel avantajlı üye iş yeri ücreti fırsatı sunan KOBİ Nakit POS ürününü hayata geçirdi. KOBİ Nakit POS ile KOBİ’ler iş yerlerinde y

Küresel Riskler Raporu 2023 Yayınlandı

Küresel Riskler Raporu 2023 yayınlandı: acil yaşam maliyeti krizi ile sürdürülebilir iklim aksiyonu arasındaki gerilimler doruk noktasında. Yaşam maliyeti krizi kısa vadeli en büyük risk iken, iklim değişikliğini azaltma ve iklime uyum sağlamadaki başarısızlık ise uzun vadeli en büyük endişelerdendir. Jeopolitik rekabetler ve içe kapanma eğilimleri, ekonomik kısıtlamaları artıracak ve hem kısa hem de uzun vadeli riskleri daha da artıracaktır. Küresel Riskler Raporu, ülkeleri "kaynak rekabetinden" kaçınmak için birlikte çalışmaya çağırmaktadır Rapor, 1.200'den fazla uzmanın, politika yapıcıların ve sektör liderlerinin görüşlerinden yararlanmaktadır. Küresel Riskler Raporu 2023'ü buradan okuyun, Küresel Riskler Girişimi 'ni keşfedin ve #risks23 etiketini kullanarak sohbete katılın Cenevre, İsviçre , 11 Ocak 2023 – Dünya Ekonomik Forumu tarafından, Marsh & McLennan Şirketleri , SK Group ve Zurich Sigorta Grubu stratejik ortaklığında hazırlanan Kür

Sermaye Piyasası Kurulu'ndan 2 Yeni Fona Onay

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 2023 yılında faaliyet izni alan Vega Portföy tarafından oluşturulan Mavi Serbest Fon ve Anka Serbest Fon isimli fonların kuruluşuna onay verdi. Ana yatırım stratejisi, hem Türk lirası hem de döviz cinsi para ve sermaye piyasası araçlarına yatırım yaparak sermaye kazancı sağlamak ve portföy değerini artırmak olan Anka Serbest Fon, doğrudan veya türev araçlar vasıtasıyla yurt içi ve global piyasaların eğilimlerini yakından izleyerek yüksek getiri sağlamayı amaçlıyor. Anka Serbest Fon'un Risk Getiri Profili değerlendirme derecesi 7 olarak belirlendi. VMV koduyla işlem görecek Mavi Serbest Fon'un ana stratejisi ise daha ziyade Türk Lirası varlıklara yatırım yaparak mevduat üstü getiri elde etmek. Fon'un Risk Getiri Profili değerlendirme derecesi ise 5 olarak belirlendi. Fonların faaliyet onayıyla ilgili konuşan Vega Portföy Genel Müdürü  Sn.Tarkan Çetin, "Portföy Yönetimi alanında yeni faaliyete geçmiş olan Vega Portföy’ün ilk