Ana içeriğe atla

Portföy Yönetim Şirketlerinin Yönettiği Fon Büyüklüğü 2.8 Trilyon TL’ye Ulaştı

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği tarafından açıklanan portföy yönetim şirketlerinin 2023 yılı üçüncü çeyrek verilerine göre, portföy yönetim şirketlerinin yönettiği fonlar, son bir yılda yüzde 164 oranında artarak 2.8 trilyon liraya ulaştı. 

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB), portföy yönetim şirketlerinin 2023 yılı üçüncü çeyrek verilerini derleyerek oluşturduğu raporunu açıkladı. Rapor, portföy yönetim sektörü tarafından yönetilen fonların, son yıllarda sağladıkları güçlü büyümeyi bu yıl da devam ettirdiklerini ortaya koydu. TSPB verilerine göre, geçen yıl Eylül ayı itibarıyla 1 trilyon 41 milyar lira olan portföy yönetim şirketleri tarafından yönetilen fonlar, son bir yılda yüzde 164 oranında artarak 2023 yılı Eylül ayında 2 trilyon 753 milyar liraya çıktı. Yüzde 80’nini yatırım fonları ve emeklilik fonları gibi kolektif yatırım araçlarının oluşturduğu portföy yönetim şirketleri tarafından yönetilen varlıklarda, en hızlı büyüme ise bireysel portföy yönetiminde yaşandı. 

Yatırım Fonu Sayısı Son Bir Yılda 412 Adet Arttı

Portföy yönetim şirketleri tarafından yönetilen; menkul kıymet, gayrimenkul, girişim sermayesi, borsa ve serbest fonlardan oluşan yatırım fonu sayısı son bir yılda 412 adet artarak Eylül 2023 itibarıyla 1.701’e çıktı. TSPB’nin portföy yönetim şirketlerinden derleyerek oluşturduğu raporuna göre, 2022 yılı Eylül sonunda 540 milyar lira olan portföy yönetim sektörü tarafından yönetilen yatırım fonları, son bir yılda yüzde 184 oranında artarak bu yıl Eylül sonunda 1 trilyon 533 milyar liraya ulaştı. Yatırım fonlarındaki büyümede, ağırlıklı olarak serbest yatırım fonlarındaki artış etkili oldu. Verilere göre, önemli bir bölümü döviz cinsinden yatırım yapan serbest yatırım fonları son bir yılda yüzde 274 oranında büyüyerek 2023 yılı Eylül sonu itibarıyla 801 milyar lirayı aştı. 

Yatırım Fonu Yatırımcı Sayısı 4.2 Milyona Ulaştı

Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre, yatırım fonu yatırımcı sayısı ise 2022 yılı sonuna kıyasla 601 bin kişi artarak bu yılın Eylül 4.2 milyona yaklaştı. Yatırım fonu portföy büyüklüğünün yüzde 57’sini bireysel yatırımcılar oluşturuyor.

Emeklilik Yatırım Fonlarında Güçlü Büyüme 

Menkul kıymet yatırım fonlarına göre düşük kalsa da emeklilik yatırım fonları da son bir yılda hızlı büyüme sağladı. TSPB’nin portföy yönetim şirketlerinden derlediği sektör raporuna göre, Eylül 2023 itibarıyla 23 şirket emeklilik yatırım fonu yönetiyor. Veriler, emeklilik yatırım fonlarının son bir yılda yüzde 92,5 oranında büyüdüğünü ortaya koydu. 2022 yılı Eylül sonunda 348.3 milyar lira olan emeklilik yatırım fonlarının portföyü, 2023 yılı Eylül sonunda yaklaşık 671 milyar liraya çıktı. 

Bireysel Portföy 547 Milyar Lirayı Aştı

Portföy yönetim şirketleri tarafından yönetilen kişi ve kurumlara özel portföylerde yaşanan büyüme son bir yılda ciddi bir ivme kazandı. Bu yılın üçüncü çeyreği itibarıyla 32 portföy yönetim şirketi, bireysel portföy yönetimi hizmeti veriyor. TSPB verilerine göre, 2022 yılı Eylül sonunda 151.2 milyar lira olan portföy yönetim şirketleri tarafından yönetilen bireysel portföy, son bir yılda yüzde 262 gibi rekor düzeyde artarak 2023 yılı Eylül sonunda 547.4 milyar liraya çıktı. 

TSPB verilerine göre, bu yılın üçüncü çeyreği itibarıyla, 15 yatırım ortaklığının portföyü, portföy yönetim şirketleri tarafından yönetiliyor. 2022 yılı Eylül sonu itibarıyla 1.1 milyar lira olan yatırım ortaklığı portföyü, son bir yılda yüzde 55,4 artarak 2023 yılı Eylül sonunda 1.7 milyar lirayı aştı. 

Çalışan Sayısı Artıyor

Son yıllarda sermaye piyasalarına artan ilgiyle büyüyen portföy yönetim sektöründe çalışan sayısında da önemli artış yaşanıyor. TSPB’nin portföy yönetim şirketlerinden derleyerek oluşturduğu sektör raporuna göre, portföy yönetim sektörü çalışan sayısı bu yılın dokuz ayında artmaya devam etti. Geçen yıl sonunda 1.187 olan sektördeki toplam çalışan sayısı dokuz ayda 224 kişi artarak 2023 yılı Eylül sonunda 1.411’e çıktı. Sektörde çalışanların yüzde 38’ini kadınlar oluşturuyor. 

Portföy Yönetim Şirketlerinin Net Kârı 5 Milyar TL’ye Ulaştı

TSPB’nin portföy yönetim şirketlerinden derleyerek oluşturduğu 2023 yılı üçüncü çeyrek sektör raporuna göre, sektörün toplam varlıkları geçen yıl sonuna göre yüzde 78 artarak 13.4 milyar liraya çıktı. 2023 Eylül sonu itibarıyla portföy yönetim sektöründe verisi derlenen şirketlerden 50’sinin kâr, 10 şirketin ise zarar ettiği görülüyor. TSPB verileri, portföy yönetim sektörünün geçen yıl Eylül sonunda 1 milyar 637 milyon lira olan net dönem kârının, yüzde 204 artarak 2023 yılı Eylül sonu itibarıyla 4 milyar 975 milyon liraya çıktığını ortaya koydu. 

Ayrıntılı bilgi için: https://www.tspb.org.tr/tr/veriler/

https://www.ifhaber.com/bankacilik/portfoy-yonetim-sirketlerinin-yonettigi-fon-buyuklugu-2-8-trilyon-tlye-ulasti/?feed_id=23475&_unique_id=657b6fd44c00e

sigorta haberleri

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ING’den Banka Kartı Ödemelerine Yönelik Yeni Ürün: KOBİ Nakit POS

ING Türkiye, banka kartı ödemelerine özel avantajlı üye iş yeri ücreti fırsatı sunan KOBİ Nakit POS ürününü hayata geçirdi. KOBİ Nakit POS ile KOBİ’ler, iş yerlerinde yazar kasa POS cihazlarında hiçbir ücret ödemeden tüm yurt içi banka kartı ödemelerinde ertesi gün %1.49 üye iş yeri ücretinden yararlanabiliyor. Üstelik aylık POS yazılım, donanım ve bakım hizmeti ücreti ödemiyor. ING Türkiye Tüzel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Öcal Ağar, “KOBİ’lerin ihtiyaçlarını yakından takip ediyor ve onların rekabette öne çıkmalarına katkı sağlayacak ürün ve hizmetler geliştirmeyi önceliklendiriyoruz. KOBİ Nakit POS ürünüyle sunduğumuz ertesi gün %1.49 üye iş yeri ücreti fırsatıyla işletmelere banka kartı ödemelerinde maliyet avantajı sağlıyoruz” dedi. Dijital gücüyle kalıpların dışında ve hayatın içinde çözümler geliştiren ING Türkiye, banka kartı ödemelerine özel avantajlı üye iş yeri ücreti fırsatı sunan KOBİ Nakit POS ürününü hayata geçirdi. KOBİ Nakit POS ile KOBİ’ler iş yerlerinde y

Küresel Riskler Raporu 2023 Yayınlandı

Küresel Riskler Raporu 2023 yayınlandı: acil yaşam maliyeti krizi ile sürdürülebilir iklim aksiyonu arasındaki gerilimler doruk noktasında. Yaşam maliyeti krizi kısa vadeli en büyük risk iken, iklim değişikliğini azaltma ve iklime uyum sağlamadaki başarısızlık ise uzun vadeli en büyük endişelerdendir. Jeopolitik rekabetler ve içe kapanma eğilimleri, ekonomik kısıtlamaları artıracak ve hem kısa hem de uzun vadeli riskleri daha da artıracaktır. Küresel Riskler Raporu, ülkeleri "kaynak rekabetinden" kaçınmak için birlikte çalışmaya çağırmaktadır Rapor, 1.200'den fazla uzmanın, politika yapıcıların ve sektör liderlerinin görüşlerinden yararlanmaktadır. Küresel Riskler Raporu 2023'ü buradan okuyun, Küresel Riskler Girişimi 'ni keşfedin ve #risks23 etiketini kullanarak sohbete katılın Cenevre, İsviçre , 11 Ocak 2023 – Dünya Ekonomik Forumu tarafından, Marsh & McLennan Şirketleri , SK Group ve Zurich Sigorta Grubu stratejik ortaklığında hazırlanan Kür

Sermaye Piyasası Kurulu'ndan 2 Yeni Fona Onay

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 2023 yılında faaliyet izni alan Vega Portföy tarafından oluşturulan Mavi Serbest Fon ve Anka Serbest Fon isimli fonların kuruluşuna onay verdi. Ana yatırım stratejisi, hem Türk lirası hem de döviz cinsi para ve sermaye piyasası araçlarına yatırım yaparak sermaye kazancı sağlamak ve portföy değerini artırmak olan Anka Serbest Fon, doğrudan veya türev araçlar vasıtasıyla yurt içi ve global piyasaların eğilimlerini yakından izleyerek yüksek getiri sağlamayı amaçlıyor. Anka Serbest Fon'un Risk Getiri Profili değerlendirme derecesi 7 olarak belirlendi. VMV koduyla işlem görecek Mavi Serbest Fon'un ana stratejisi ise daha ziyade Türk Lirası varlıklara yatırım yaparak mevduat üstü getiri elde etmek. Fon'un Risk Getiri Profili değerlendirme derecesi ise 5 olarak belirlendi. Fonların faaliyet onayıyla ilgili konuşan Vega Portföy Genel Müdürü  Sn.Tarkan Çetin, "Portföy Yönetimi alanında yeni faaliyete geçmiş olan Vega Portföy’ün ilk