Ana içeriğe atla

Finans Sektörünün Dijitalleşme Hızı Artıyor

2022 finans sektörünün dijitalleşmesinde regülasyonlarla önemli adımların atıldığı bir yıl oldu. Özellikle Dijital Bankalar ve Servis Bankacılığı yönetmeliğiyle fintekler oyuna daha fazla dahil olurken Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) Açık Bankacılık hizmetlerini kullanıma açmasıyla da platformların iç içe geçtiği, finans sektöründeki tüm oyuncuların kendi aralarında etkileşime girdiği dinamik bir döneme giriş yapıldı. Paynet Genel Müdürü Onur Ertürk, 2023’ün de bu gelişmelerin sonuçlarını ve etkin uygulamalarını göreceğimiz bir yıl olacağını söylüyor. Ertürk, “Finans sektörünün her zamankinden daha hızlı dijitalleşeceğine tanıklık edeceğiz” diyor.

Paynet Genel Müdürü Onur Ertürk
Paynet Genel Müdürü Onur Ertürk

Finans sektörü son bir yılda dijitalleşme hızını artırdı. Sektörün dijitalleşme performansında yeni ürün ve hizmetlerin yanında çıkarılan yönetmelikler de etkili oldu. Geçtiğimiz yıl gerçekleşen üç önemli gelişme özellikle sektörün dijitalleşmesine damga vurdu. Bunlardan ilki 2022 yılında BDDK’nın yayınladığı “Dijital Bankalar ve Servis Bankacılığı” yönetmeliği oldu. Yönetmelik sayesinde fintek girişimleriyle finansal kuruluşlar, farklı lisanslar ve API’lerle kendi ekosistemlerini oluşturabilirken finteklerin de hizmet alanı genişledi. İkinci gelişme de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 29.12.2022 tarihinde dijital Türk Lirası ağı üzerindeki ilk ödeme işlemini gerçekleştirdiğini açıklamasıydı. Dijital cüzdanlar aracılığıyla kullanılacak dijital Türk Lirası ile Türkiye’de yer alan kurum ve kuruluşlar arasında yapılan işlemlerin kolaylaşıp hızlanması bekleniyor. Yılın sonuna doğru yaşanan son gelişmeyle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bir adım atarak Açık Bankacılık alanında önemli bir düzenleme getirdi. Bu adımla, bankalar, Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından geliştirilen ve taraflara standart Açık Bankacılık işlemleri sunulmasını sağlayan 'Açık Bankacılık Geçidi' (GEÇİT) altyapısı üzerinden hizmet vermeye başlayacak. Böylece banka ve fintekler arasındaki iş birliği ortamı gelişecek, finansal kapsayıcılık artacak.

Finteklerin faaliyet alanı genişledi

Bu üç gelişmenin sektöre etkilerinin detaylarına gelince… Dijital Bankalar ve Servis Bankacılığı” yönetmeliği sayesinde fintek girişimleriyle finansal kuruluşlar, farklı lisanslar ve API’lerle kendi ekosistemlerini oluşturabilirken finteklerin de hizmet alanı genişledi. “Servis Bankacılığı” ve “Açık Bankacılık” altyapıları, yeni fintek girişimleriyle finansal kuruluşlar arasındaki bağı güçlendirdi, bankaların birer platform haline gelmesine ve yeni iş birliği stratejileri geliştirmelerine fırsat sundu.

Finansal hizmetler tabana yayılıyor

Regülasyondaki gelişmeler, finansal hizmetlerin tabana yayılmasına da katkıda bulundu. Tahminlere göre, bugün bankacılık şemsiyesi altında olmayan kesim Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 31,4'ünü oluşturuyor. Dijital banka ve servis modeli bankacılığı ile bugüne kadar çeşitli nedenlerle bankaların ulaşamadığı bu yüzde 31,4’lük kesimi finansal sistem içerisine alma şansı oluştu.

Maliyetler düşerken satın alma gücü arttı

Dijital tarafta sunulan hizmet çeşitliliği arttıkça da ihtiyaçlar daha iyi karşılanmaya başladı. Bütün bu gelişmeler ışığında finans dünyasında rekabetin yanı sıra tüketiciye, yatırımcıya ve müşteriye sağlanacak faydalar arttı.

Finansal teknolojiler sayesinde maliyetler düşerken daha fazla finansal hizmet hem hane halkının satın alma gücünü artırdı hem KOBİ’lerin ticari performansını desteklemeye başladı.

Para hareketleri kayıt altına alınacak

Finans sektörünün dijitalleşmesi konusunda atılan bir diğer önemli adım olan dijital Türk Lirası’nın test edilme süreci 2023 yılının ilk çeyreğinde devam edecek. Dijital Türk Lirası ile ödemeler zaman ve mekan sınırı olmadan internet aracılığıyla 7/24 dijital ortamda gerçekleştirilebilecek. Dijital Türk Lirası sanal ortamda dijital olarak üretildiğinden üretim maliyeti çok düşük olacak. Dijital para hareketleri düzenleyici ve denetleyici kurumların gözetiminde ve denetime açık olduğu için para hareketleri daha kolay kayıt altına alınacak.

“2023 etkin uygulamalar göreceğimiz bir yıl olacak”

Önümüzdeki süreçte finansal sistemin daha hızlı dijitalleşip gelişeceğini belirten Paynet Genel Müdürü Onur Ertürk, “Dolayısıyla finansal sistemin tabana yayılacağını, finansal kapsayıcılığın artacağını ve kayıt dışı ekonominin azalacağını göreceğiz” diyor. Özellikle servis modeli bankacılığı ile sektörde yeni bir dönemin başladığına dikkat çeken Ertürk, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Servis bankacılığı modeliyle finteklerle finansal kuruluşlar farklı lisanslar ve API'lar ile kendi ekosistemlerini oluşturabiliyor. Fintekler ölçek bağımsız neredeyse her sektörde faaliyet gösteren işletmeler için arayüzler geliştirerek finansal ürünlere erişimin önündeki engellerin kaldırılmasına önemli katkılar sağlarken işletmelerin katma değerli servislere erişimini mümkün kılıyor. 2022’de finteklerin fonksiyonlarını destekleyen ve faaliyet alanlarını genişletmeleri için cesaretlendiren adımların atıldığını gördük. 2023 de bu gelişmelerin sonuçlarını ve etkin uygulamalarını göreceğimiz bir yıl olacak. Finans sektörünün dijitalleşme hızının artacağına tanıklık edeceğiz” diyor.

https://www.ifhaber.com/ekonomi-ve-finans/finans-sektorunun-dijitallesme-hizi-artiyor/?feed_id=4567&_unique_id=63d3c219a408c

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ING’den Banka Kartı Ödemelerine Yönelik Yeni Ürün: KOBİ Nakit POS

ING Türkiye, banka kartı ödemelerine özel avantajlı üye iş yeri ücreti fırsatı sunan KOBİ Nakit POS ürününü hayata geçirdi. KOBİ Nakit POS ile KOBİ’ler, iş yerlerinde yazar kasa POS cihazlarında hiçbir ücret ödemeden tüm yurt içi banka kartı ödemelerinde ertesi gün %1.49 üye iş yeri ücretinden yararlanabiliyor. Üstelik aylık POS yazılım, donanım ve bakım hizmeti ücreti ödemiyor. ING Türkiye Tüzel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Öcal Ağar, “KOBİ’lerin ihtiyaçlarını yakından takip ediyor ve onların rekabette öne çıkmalarına katkı sağlayacak ürün ve hizmetler geliştirmeyi önceliklendiriyoruz. KOBİ Nakit POS ürünüyle sunduğumuz ertesi gün %1.49 üye iş yeri ücreti fırsatıyla işletmelere banka kartı ödemelerinde maliyet avantajı sağlıyoruz” dedi. Dijital gücüyle kalıpların dışında ve hayatın içinde çözümler geliştiren ING Türkiye, banka kartı ödemelerine özel avantajlı üye iş yeri ücreti fırsatı sunan KOBİ Nakit POS ürününü hayata geçirdi. KOBİ Nakit POS ile KOBİ’ler iş yerlerinde y

Küresel Riskler Raporu 2023 Yayınlandı

Küresel Riskler Raporu 2023 yayınlandı: acil yaşam maliyeti krizi ile sürdürülebilir iklim aksiyonu arasındaki gerilimler doruk noktasında. Yaşam maliyeti krizi kısa vadeli en büyük risk iken, iklim değişikliğini azaltma ve iklime uyum sağlamadaki başarısızlık ise uzun vadeli en büyük endişelerdendir. Jeopolitik rekabetler ve içe kapanma eğilimleri, ekonomik kısıtlamaları artıracak ve hem kısa hem de uzun vadeli riskleri daha da artıracaktır. Küresel Riskler Raporu, ülkeleri "kaynak rekabetinden" kaçınmak için birlikte çalışmaya çağırmaktadır Rapor, 1.200'den fazla uzmanın, politika yapıcıların ve sektör liderlerinin görüşlerinden yararlanmaktadır. Küresel Riskler Raporu 2023'ü buradan okuyun, Küresel Riskler Girişimi 'ni keşfedin ve #risks23 etiketini kullanarak sohbete katılın Cenevre, İsviçre , 11 Ocak 2023 – Dünya Ekonomik Forumu tarafından, Marsh & McLennan Şirketleri , SK Group ve Zurich Sigorta Grubu stratejik ortaklığında hazırlanan Kür

Sermaye Piyasası Kurulu'ndan 2 Yeni Fona Onay

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 2023 yılında faaliyet izni alan Vega Portföy tarafından oluşturulan Mavi Serbest Fon ve Anka Serbest Fon isimli fonların kuruluşuna onay verdi. Ana yatırım stratejisi, hem Türk lirası hem de döviz cinsi para ve sermaye piyasası araçlarına yatırım yaparak sermaye kazancı sağlamak ve portföy değerini artırmak olan Anka Serbest Fon, doğrudan veya türev araçlar vasıtasıyla yurt içi ve global piyasaların eğilimlerini yakından izleyerek yüksek getiri sağlamayı amaçlıyor. Anka Serbest Fon'un Risk Getiri Profili değerlendirme derecesi 7 olarak belirlendi. VMV koduyla işlem görecek Mavi Serbest Fon'un ana stratejisi ise daha ziyade Türk Lirası varlıklara yatırım yaparak mevduat üstü getiri elde etmek. Fon'un Risk Getiri Profili değerlendirme derecesi ise 5 olarak belirlendi. Fonların faaliyet onayıyla ilgili konuşan Vega Portföy Genel Müdürü  Sn.Tarkan Çetin, "Portföy Yönetimi alanında yeni faaliyete geçmiş olan Vega Portföy’ün ilk